Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny do pieczenia
3 żółtka
1 jajko
2 łyżki jogurtu owocowego (ja dodałam poziomkowy)
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka
2 budynie (truskawkowe)
1 kg owoców (brzoskwinie z kompotu w moim przypadku)
Ze wszystkich składników z pierwszej części wyrabiamy ciasto. Kiedy jest gładkie, dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na (wysmarowaną masłem i posypaną mąką) blachę.
Na to kładziemy pierwszą warstwę brzoswkiń pokrojonych na pół.
Gotujemy budyń i gorący wylewamy na owoce.
Wykładamy drugą część ciasta, układając rozwałkowane placki, żeby było wygodniej.
Układamy drugą warstwę owoców.
Pieczemy 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz